Ny Teknik intar Almedalen

En allt snabbare teknikutveckling skapar enorma möjligheter. Och nya utmaningar. Ny Teknik har fokus på framtidens industri, innovation och energi i Almedalen 2017.

 

Ny Teknik är Sveriges största tidning inom teknik och ekonomi. I Almedalen har tidningen valt att fokusera på tre spännande teknikområden

  • Den förändrade och utvecklade svenska industrin är extremt viktig för hur framtidens svenska arbetsmarknad kommer att bli. För att möta en allt tuffare internationell konkurrens krävs teknikutveckling och fler uppkopplade fabriker, säger Kalle Anrell, tf chefredaktör för Ny Teknik.

Framtidens industri är temat dag 1.

Dag 2 är fokus innovation och de nya teknikbolagen som växer fram i allt snabbare takt.

  • Vi har följt de nya bolagen nära i tio år med Sveriges första startup-lista, 33-listan. Efter årets upplaga i april har vi haft med över 200 olika bolag och många sätter hoppet till att de här bolagen kommer att bli nya jobbmagneter. Men det finns problem för politiker och finansiärer att lösa för att det ska bli verklighet, säger Kalle Anrell.
  • De här bolagen brottas bland annat med att välja rätt patentstrategi för att skydda sin teknikutveckling. Det kommer vi att prata om.

Dag 3 handlar om framtidens energi.

  • De nya energikällorna som sol- och vindkraft blir fler i Sverige. Spillvärme är också ett alternativ för att ge el och det växer fram nya spännande alternativ för att lagra energin. Dessutom blir elnäten smartare, säger Kalle Anrell.

Här är Ny Tekniks teman dag för dag.

Måndag 3 juli 

Framtidens industri

Industrin blir allt mer uppkopplade maskiner, som styrs på distans och samlar all data i molnet. Det öppnar upp för en effektivare produktion med färre stopp. Sverige ligger i framkant, inspirerade av den tyska Industri 4.0, men det finns utmaningar med tekniken, affärsmodellerna och kompetensförsörjningen.

 

Tisdag 4 juli

Innovation och nya bolag 

Patentsystemet har globaliserats och det ger stora möjligheter att skapa ett bättre skydd för tekniska framsteg. Men vilken strategi som ska väljas skiljer sig från bolag till bolag. Det är viktigt att välja rätt.

I 10 år har Ny Teknik, i samarbete med Affärsvärlden, gjort 33-listan. Spotify, Tobii, Mojang och C3 technologies tillhör framgångssagorna. Utmaningarna för de flesta andra bolagen som varit med på listan är stora för att ta nästa steg – framför allt handlar det om kompetens och riskkapital.

Partner: PRV.

Onsdag 5 juli

Framtidens energi

De förnybara energiformerna för med sig nya utmaningar. Sol- och vindkraft är inte lika möjliga att styra och därmed krävs energilager. Vilken kapacitet behövs? Hur ser framtidens batterier ut? Och hur ska framtidens energiförsörjning se ut?