Nyhetsbrev IT Compost

Digitalisering

Experten: Så är Wannacry konstruerat

Vi har inte sett slutet av Wannacry än, menar säkerhetsexperten Joachim Strömbergson. I framtiden kan det dyka upp nya versioner av masken som för med sig annan skadlig kod än just gisslanprogram, visar hans analys.

Digitalisering

”Mänskliga faktorn bakom Wannacry-miss”

It-företaget Evry missade att skicka ut en viktig säkerhetsuppdatering till Timrå Kommun, som fick 70 datorer kapade i Wannacry-attacken. ”Mänskliga faktorn ligger bakom”, säger leverantören.

Digitalisering

Förstärkt verklighet visar kirurgen vägen

Karolinska universitetssjukhuset är först i världen med en ny teknik där augmented reality används under ryggradsoperationer. Philips har utvecklat tekniken med hjälp av kirurger på sjukhuset.

Digitalisering

Uppgifter: Så mycket stal Wannacry-angriparna

Tre bitcoin-adressen är hårdkodade i Wannacry-viruset - och under it-attackens första dygn skickades över 25 000 dollar till dessa konton, enligt säkerhetsföretaget Bitdefender.

Digitalisering

Putin häcklar USA efter virusattack

Rysslands president Vladimir Putin tog tillfället i akt att peka finger åt USA sedan IT-jätten Microsoft konstaterat att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s hackerverktyg använts i den globala virusattacken.

Digitalisering

Sandvik: Vi har inte betalt hackarna

Flera svenska företag har drabbats av den stora it-attacken ”WannaCry”, enligt MSB. Ett av dessa är industrikoncernen Sandvik.